Fed možno ukončí kvantitatívne uvoľňovanie skôr, než sa čakalo

21.02.2013 Celý región

Washington 21. februára (TASR) - Americká centrálna banka Fed možno obmedzí alebo zastaví programy nákupov cenných papierov na podporu ekonomiky skôr, než sa očakávalo.

Vyplýva to zo zápisnice z januárového zasadnutia menovej rady Fed (FOMC) zverejnenej v stredu (20. 2.). Akciové trhy na správu reagovali prepadom a dolár posilnením, informovali agentúra DPA a britský denník Financial Times (FT).

Podľa zápisnice "mnohí" predstavitelia banky majú obavy z možných negatívnych dôsledkov ďalšieho nákupu aktív. Federálny rezervný systém (Fed) aktuálne mesačne nakupuje cenné papiere za 85 miliárd USD (63,6 miliardy eur).

To znamená, že predstavitelia Fed intenzívne diskutujú o ukončení takzvaného tretieho kola kvantitatívneho uvoľňovania (QE3) menovej politiky ešte predtým, než sa situácia na trhu práce radikálne zlepší. Menový výbor Fed sa na svojom januárovom zasadnutí rozhodol, že bude pokračovať v agresívnych opatreniach, ktoré spustil v decembri 2012 a ktorých cieľom je zníženie nezamestnanosti.

Fed v decembri vyhlásil, že ponechá svoju kľúčovú sadzbu takmer na nule, kde sa nachádza od konca roka 2008, až kým miera nezamestnanosti neklesne pod 6,5 %. Okrem toho uviedol, že bude mesačne nakupovať americké vládne bondy a hypotekárne dlhopisy za 85 miliárd USD.

Fed od roku 2008 strojnásobil svoju bilanciu na 3 bilióny USD. Napriek tomu je zotavovanie z recesie rokov 2007 až 2009 stále len pomalé. Ak bude tento rok pokračovať v QE3, jeho bilancia sa môže nafúknuť na 4 bilióny USD.

"Mnoho účastníkov uviedlo, že pokračujúce vyhodnocovanie efektívnosti, nákladov a rizík nákupov aktív môže výbor priviesť k tomu, že obmedzí alebo zastaví tieto nákupy skôr, než usúdi, že došlo k výraznému zlepšeniu vyhliadok pracovného trhu," uvádza sa v zápisnici zo zasadnutia FOMC konaného 30. januára.
 

Vyberte región